20 maart 2008

Lieke Coenegrachts


Dit project staat onder supervisie van Lieke Coenegrachts, de tante van Kris Coenegrachts, jullie beter bekend als leraar LO van het HGI.

Lieke Coenegrachts is bijna 50 jaar werkzaam als ontwikkelingshelpster in tal van derdewereldlanden, namelijk de Filippijnen, Vietnam en momenteel dus in Cambodja. Lieke, ondertussen 73 jaar geworden, groeide op in Lafelt, studeerde voor lerares in Hasselt, gaf ook enkele jaren les en trok op 29-jarige leeftijd naar Perugia Italië om van daaruit aan ontwikkelingshulp te doen. Later trok Lieke naar Azië om ter plaatse een grotere rol van betekenis te kunnen spelen voor de lokale bevolking. Ondertussen is Lieke officieel op pensioen maar werkt nu op vrijwillige basis aan ontwikkelingsprojecten vanuit Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja.

2007


Kris Coenegrachts en Helena Coch reisden in 2007 doorheen Thailand en Cambodja en bezochten Lieke Coenegrachts en uiteraard haar projecten, waaronder één van de 6 kleuterschooltjes en het waterproject in Staung.

Kosten van het waterproject


Totale kost van het waterproject in Staung: € 860.000.
Totale kost van dit project in Taing Krasaing: € 899.000.
Aansluitkosten per gezin: € 40.
De overheid neemt de helft hiervan voor haar rekening.

Momenteel zijn er in Staung 992 families aangesloten.
Er wachten nog 6 dorpen op uitbreiding.
In Taing Krasaing zullen binnenkort 1000 gezinnen aangesloten worden.

Uiteraard betalen de gezinnen ook per hoeveelheid water die zij verbruiken.

De kosten die de gezinnen moeten dragen lijken laag.
Vergeet echter niet dat deze mensen soms slechts 2 euro per dag verdienen.

Verslag vanuit Cambodja




Mevrouw Martine Peters en Silke Vanspauwen zullen op 2 april 2008 ter plaatse getuige zijn van de inhuldiging van het waterproject in Taing Krasaing, Cambodja.

Dankzij de steun van de provincie Limburg kunnen zij een bezoek brengen aan het waterproject. Zij zullen hun belevenissen en ervaringen aan jullie voorstellen.